De speed pedelec (ook wel speedbike of high-speed e-bike genoemd) is een e-bike die ondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. De speed pedelec wordt vooral gebruikt door mensen om naar het werk te fietsen, of door mensen die graag nét iets harder willen fietsen dan 25 kilometer per uur. Omdat de speed pedelec een stuk sneller gaat dan een e-bike, gelden er ook andere regels. Het is bijvoorbeeld verplicht om een kentekenplaats, achteruitkijkspiegel, remlicht en een toeter te hebben. Ook moet je in het bezit zijn van een brommer- of autorijbewijs om te mogen fietsen op de speed pedelec.
1. Sneller fietsen dan op een gewone e-bike
De speed pedelec werkt praktisch gezien bijna hetzelfde als een standaard e-bike. Het grote verschil is vooral de snelheid. Waar je met een e-bike 25 kilometer per uur mag, haal je op een speed pedelec wel een snelheid tot 45 kilometer per uur. Je moet hier natuurlijk wel zelf iets voor doen: hoe hard je trapt, hoe harder je fietst. De motor met trapkrachtondersteuning zorgt voor de extra snelheid.
2. Een speed pedelec aanschaffen
Ben je van plan om een speed pedelec te kopen? Dan is het handig om rekening te houden met een aantal regels die zijn opgesteld voor deze speciale fiets. Zo moet je minimaal 16 jaar oud zijn én in het bezit zijn van een brommer- of autorijbewijs. De speed pedelec moet ook verzekerd zijn bij het RDW. Daarnaast is het ook verplicht om een verzekering af te sluiten. Let er op dat je geen fietsverzekering afsluit, maar een bromfietsverzekering. Het is wettelijk verplicht om de fiets WA te verzekeren. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van InShared, zij bieden de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten voor je speed pedelec.
3. Draag een helm met keurmerk
Een helm dragen is verplicht bij de speed pedelec. Let bij de aanschaf niet alleen op het model, maar ook op het keurmerk. Je bent namelijk verplicht om een helm met NTA 8776 keurmerk te dragen. Er zijn verschillende helmen verkrijgbaar die ontwikkeld zijn voor de speed pedelec. Deze helmen zijn vaak lichter dan een brommerhelm, maar bieden je wel de bescherming die je nodig hebt.
4. De aanvraag van het kenteken
Een ander groot verschil tussen een gewone e-bike en de speed pedelec is het kenteken. Bij een speed pedelec is een kenteken namelijk verplicht. Dit komt omdat de fiets wettelijk gezien onder de brom- en snorfietsen valt. Een kenteken aanvragen gebeurt via de dealer. Koop je een goedgekeurd model zonder kenteken? Dan moet je eerst bij de RDW een afspraak maken om je fiets te laten keuren. Daarna vraag je vervolgens het kenteken aan.
5. Een testrit maken
Wil je een speed pedelec aanschaffen? Dan adviseren we je om een testrit te gaan op het model dat je op het oog hebt. Hierdoor weet je zeker of een speed pedelec past bij jouw wensen en eisen. Daarnaast ervaar je direct het gevoel van fietsen op een speed pedelec.
Very informative and funny! For further reading, check out: DISCOVER HERE. What’s your take?