Atoomkrachtmicroscopie

Het is algemeen bekend dat zonnepanelen zeer duurzame methodes zijn om energie mee op te wekken. Zonnepanelen worden steeds vaker gebruikt en worden ook met de dag technisch beter. De milieuvriendelijke manier van energie opwekken door middel van zonnepanelen gebeurd doordat er zonnepanelen geplaatst worden op diverse plekken. In Nederland gebeurt dit bijvoorbeeld veel op lege weilanden, bijvoorbeeld langs snelwegen, maar ook op daken van bijvoorbeeld woningen of andere gebouwen. De technologie wordt met de dag beter en dit heeft ook ook invloed op de zonnepanelen. Zo is er bijvoorbeeld atoomkrachtmicroscopie, in het Engels ook wel atomic force microscopy genoemd, maar wat is dat eigenlijk?

Nieuwe technologie

Atoomkrachtmicroscopie is eigenlijk een vrij nieuwe techniek. Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een soort naald, die boven een bepaalde materie loodrecht bewegingen maakt. Het stripje beweegt door middel van de krachten tussen het materie en de naald of omhoog, of omlaag. De beweging is echter niet met het blote oog zichtbaar en daarom wordt er met een lichtje geschenen, zodat de beweging te zien is. Onder een specifieke hoek wordt dit licht gemeten waarna er met sensoren gekeken wordt naar de hoek. Het object wordt zo op een driedimensionale wijze getoond. Met deze techniek kunnen verschillende oppervlaktes bestudeerd, bekeken en onderzocht worden, maar ook beïnvloed worden. Ze kunnen namelijk beïnvloed worden doordat er met de techniek moleculen op de oppervlakte gemanipuleerd worden door middel van de naald en het licht.

Waarbij kan het worden gebruikt?

Dit is een techniek die gebruikt wordt bij verschillende soorten manieren waarbij groen energie opgewekt wordt. Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast bij de nieuwe zonnepanelen, die technisch gezien een stuk beter zijn dan de oude. Doordat de technologie in een sneltreinvaart vooruitgaat wordt het opwekken van energie op deze manier ook een stuk voordeliger, duurzamer en groener. Het kan dus gebruikt worden bij alle soorten zonnepanelen. Zonnepanelen komen voor op veel daken van grote gebouwen, maar je kunt ook zelf zonnepanelen op je dak laten bouwen. Dit kan voor je eigen portemonnee op voordelig zijn, maar daarnaast ben je ook nog eens duurzaam milieuvriendelijk bezig.

4 thoughts on “Atoomkrachtmicroscopie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *