De opties voor duurzame ventilatie

Als je een duurzame ventilatie wilt gaan gebruiken, moeten eerst een aantal andere aspecten in orde zijn. Zo heb je goede aansluitingen nodig hiervoor, maar ook heel belangrijk is dat je een goede isolatie hebt. Zo niet, dan zal jouw ventilatie extra hard werken voor lucht die niet veel effect zal hebben. Als je dit hebt, kun je aan de slag

Types ventilatie

Het binnenmilieu is een van de belangrijkste punten voor een comfortabele woonomgeving binnen de woning. Waar buiten constant nieuwe lucht door elkaar waait, staat de lucht binnen vrij stil, en kunnen slechte stoffen zich snel ophopen. Het is essentieel om een goede ventilatie te hebben die de lucht ververst maar niet de warmte of kou verspilt. Binnen de installatiebranche zijn er vier verschillende types ventilatie:

  • Systeem A: natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer
  • Systeem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
  • Systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
  • Systeem D: mechanische toevoer en mechanische afvoer

De duurzaamheid verschilt per uniek ventilatiesysteem, het is dus niet zo dat een bepaald systeem specifiek de bovenhand neemt op dit gebied.

Voor elke situatie en andere ventilatie

Het ligt er maar net aan wat jouw situatie is als je beslist welk systeem je wilt. De situatie kun je vaststellen op een aantal verschillende punten:

  • Onderhoud en beheer: hoeveel onderhoud ben je bereid te realiseren voor het ventilatiesysteem? Dit klinkt misschien onbelangrijk, maar ga echt na waar je toe in staat bent. Sommige ventilatiesystemen werken alleen effectief als ze goed onderhouden worden, dus weet wat er van je gevraagd word.
  • Omgevingssituatie: Woon je in een windige of windstille omgeving? Woon je in de buurt van een spoor, vliegveld of snelweg? In welke richting is het huis gebouwd? Deze aspecten beïnvloeden allemaal hoeveel extra energie en invoer je nodig hebt om een effectieve ventilatie op te zetten.
  • Omgang: Hoe veel denk je de ventilatie te gebruiken? Ben je vaak thuis of juist vaak van huis weg? Als je alleen ’s ochtends en ’s avonds in huis bent is een erg geavanceerd misschien overbodig, als je hele dagen thuis werkt kan het een must zijn.

bron: Extrawonen.nl en woonnu.nl

2 thoughts on “De opties voor duurzame ventilatie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *