De voor- en nadelen van een elektrische auto

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. De komende jaren zal dit aantal dan ook alleen maar toenemen. Het hebben van een elektrische auto kent voordelen, maar ook nadelen. Denk je erover na om een elektrische auto aan te schaffen? Dan is het goed om alle voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen. Ben je benieuwd wat de voor- en nadelen zijn? Wij benoemen er een paar. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Voordelen

Goed voor het milieu 

Het rijden in een elektrische auto is een stuk beter voor het milieu dan het rijden in een brandstofauto. De elektrische auto stoot namelijk een stuk minder schadelijke stoffen uit. Ook heeft een elektrische auto een gunstig effect op de luchtkwaliteit en geluidsoverlast. Als je de auto daarnaast ook nog eens oplaadt met groene stroom ben je zeker milieuvriendelijk bezig. 

Rijden is goedkoper

Voor een brandstofauto ben je aardig wat geld kwijt wanneer je de tank volgooit. Bij een elektrische auto is tanken niet meer nodig. Je laadt je auto dan op aan een laadpaal. Deze vind je op verschillende plekken, zoals bij bedrijven, tankstations en hotels. Het opladen van jouw elektrische auto is een stuk goedkoper dan het tanken van reguliere brandstof.  

Thuis je auto opladen

 

Zoals benoemd kun je een elektrische auto onderweg opladen op verschillende plekken. Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken kun je ook zelf een laadpaal kopen en deze bij jouw woning laten plaatsen. Je kunt je auto dan altijd thuis opladen en je hoeft geen tussenstops meer te maken bij een tankstation. Dit scheelt tijd. 

Nadelen 

Opladen kost tijd

 

Het opladen van een elektrische auto kost een stuk meer tijd dan het volgooien van een tank. Bij gebruik van een snellader kost het opladen ongeveer een half uur. Bij gebruik van een standaard lader duurt het volladen al gauw enkele uren. Het is dus wel een voordeel als je een laadpaal thuis hebt. Je kunt dan ’s nachts je auto opladen en zo verlies je geen tijd. 

Een elektrische auto is duur

 

Het aanschaffen van een elektrische auto is vaak duurder dan een vergelijkbare brandstofauto. Toch verwachten mensen vaak dat het verschil een stuk groter is dan dat het daadwerkelijk is. Bij het aanschaffen van een elektrische auto betaal je dus wel meer, maar op lange termijn verdien je deze kosten weer terug. Dit heeft alles te maken met de kosten die je minder maakt na de aanschaf van de elektrische auto ten opzichte van een brandstofauto. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *