Duurzame oplossingen voor uw woning

Er komen steeds meer huishoudelijke oplossingen op de markt die niet ons leven moeten verbeteren, maar juist ook rekening houden met het milieu. De zogenaamde duurzame oplossingen. Maar wat betekent ‘duurzaamheid’ precies?

Met duurzaamheid wordt bedoeld dat mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten (bron: Wikikids). Kortom, wij houden steeds meer rekening met de wereld om ons heen voor nu en de toekomst. Denk maar eens aan HR-ketels. Die hergebruiken warmte of condens om ons een aangename temperatuur te laten voelen in huis, maar zorgen ook tegelijkertijd voor minder energieverspilling. Dat is iets wat we moeten nastreven om de generaties na ons ook te laten genieten van de wereld. Dat klinkt wat zwaar, maar er wordt steeds meer rekening mee gehouden.

cv ketel

Duurzaamheid door isolatie

Bij nieuwe woningen wordt reeds gebruik gemaakt van de juiste isolatienormen. Denk hierbij aan ramen, maar ook gevelisolatie en de isolatie voor muren. Hierdoor verliest een woning minder warmte aan de buitenlucht en merkt u in de woning een beter leefklimaat.

Bij nieuwbouwprojecten zijn meerdere partijen betrokken die uiteindelijk zorgen voor de realisatie van een dergelijk project. Architecten zorgen voor de uitwerking van de woningen, de mogelijkheden in uitbouw etc. Bouwbedrijven zorgen voor de daadwerkelijk bouw van de woningen waarbij alles wordt verzorgd van fundering tot het zetten van de muren. In een aantal gevallen zorgen bouwbedrijven er voor dat specialistische bedrijven worden ingeschakeld voor de juiste expertise. Zo kan een fundering door een ander bedrijf worden verzorgd dan het plaatsen van de kozijnen. Een isolatiespecialist als Isototaal wordt ingeschakeld voor de juiste isolatie in de woning en een Sankomij kan worden ingeschakeld voor de verwarming voorziening. Kortom, de duurzaamheid oplossingen die worden aangeboden worden over meerdere ‘schijven’ verzorgd.

kruipruimte isolatie

Een duurzame eyecatcher in de woning

Een regelrechte eyecatcher is een woning is de keuken. Waar voorheen de woonkamer de aandacht trok, gaat steeds meer aandacht naar de keuken. De keukens worden steeds meer geavanceerd geleverd. Keukens die simpelweg voor het koken bedoeld zijn worden ingeruild voor de zogenaamde ‘leefkeukens’. Een logische verandering omdat we steeds meer gehecht zijn aan gemak. Maar er zit ook een keerzijde aan deze trend.

De keukens worden steeds meer voorzien van meer apparatuur, zoals een dubbele oven of een extra ingebouwd koffiezetapparaat. Of een Amerikaanse koelkast. Het kan allemaal. Maar alle apparaten kosten energie. En hoe meer energie er verbruikt wordt, hoe minder duurzaam we bezig zijn. Toch zijn daar oplossingen voor. Zo heeft Quooker de kokend waterkraan verder ontwikkeld zodat deze minder energie ‘vreet’ dan een waterkoker. Ook is een dergelijke kraan meer efficiënt in gebruik doordat er kleinere hoeveelheden water verwarmd moeten worden.

Ook kunnen keukens duurzamer worden aangepakt. Denk eens aan het renoveren van een keuken in plaats van het kopen van een geheel nieuwe keuken. Hierdoor worden materialen bespaard en wordt er iets moois gemaakt van uw huidige keuken. Door het aanbieden van dergelijke oplossingen zijn mensen er steeds meer van bewust dat we op een goede manier met de mogelijkheden en energie moeten omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *