Hoe je het snelste van een verstopte riool af komt riool ontstoppen

Een verstopte douchegoot of wasbak is vervelend en kan voor heel wat problemen zorgen. Een verstopt rioolstelsel is zoveel erger. Je kunt proberen dit zelf op te lossen, maar vaak komt er een gespecialiseerde ontstoppingsdienst aan te pas. Hoe kun je een riool ontstoppen of beter nog  een verstopping voorkomen?

Oorzaken

Het afvoersysteem van je woning is belangrijk om het vuile water zo snel mogelijk af te voeren. Dat afvoersysteem moet regelmatig en aangepast onderhouden worden. Als er te veel smurrie in de afvoerleiding achter blijft, raakt die uiteindelijk verstopt. En dan begint de miserie. Het zorgt er voor dat je vervuild afvalwater niet meer weg kan. Dat veroorzaakt een enorme stank dat door gans je huis. Hoe langer je er mee wacht om de verstopping ongedaan te maken, hoe moeilijker om al het vuil te verwijderen. Het is dus belangrijk om bij de eerste tekenen van een verstopping onmiddellijk op te treden. Maar wat kunt je best doen om de problemen zelf op te lossen? Een geschikte oplossing hangt af van de aard en de ernst van de verstopping. De belangrijkste oorzaken van zo’n verstopte riool zijn vooral:

 • Achtergebleven etensresten
 • Zeepresten
 • Vetten
 • Haar
 • Maandverband in het toilet

Om deze verstoppingen snel op te lossen is het belangrijk om de aard van vervuiling snel op te sporen. Zit de verstopping bijvoorbeeld in de hals of in de sifon van de gootsteen? Zit de verontreiniging dieper in je afvoer? Dan is dat veel moeilijker en komt er vaak breekwerk aan te pas.

Slechte aansluitingen of kapotte rioolbuizen

Er zijn dus ook meer ernstige oorzaken van verstopte riolen. Dan denken we in de eerste plaats aan slechte aansluitingen, kapotte rioolbuizen door boomwortels, een te klein talud of een te kleine diameter die voor een slechte afwatering zorgen. De ideale helling varieert tussen een halve tot één centimeter per meter. De diameters van afvoer- en rioolbuizen moeten ook aan wettelijke voorschriften voldoen:

 • Diameter kraan en wasbak: 50 millimeter
 • Diameter badkuip: 90 millimeter
 • Diameter van het toilet en bijbehorend riool: 110 millimeter
 • Kaliber regenwaterafvoer: 110 millimeter
 • Aansluiting op de openbare riolering: 125 millimeter
 • Afvoerbuizen voor grote gebouwen: schommelt tussen de 125 en 160 millimeter

Waar is de vervuiling aanwezig?

Voor je kunt optreden, moet je weten waar de verstopping zich voor doet. Spoel daarom je de verstopte afvoerbuis grondig door met heet water. Als de gootsteen in de keuken water blokkeert maar alle vloeistof in de gootsteen is gedeblokkeerd, betekent dit dat de gootsteen zelf een verstopping is. Als er zich blaasjes vormen weet je dat er geen verstopping is. Houd er rekening mee dat alle afvoerpijpen in je woning in verbinding staan met elkaar.

Meerdere manieren om je afvoer te ontstoppen

Er zijn meerdere manieren om je afvoer te ontstoppen. De meest bekende is een stok met een rubberen uiteinde. Plaats de rubberen tuit op de opening van de buis en begin het geheel snel op een neer te bewegen. Zo kan het vuil opstijgen en kun je het makkelijk verwijderen.

Met een ontstoppingsveer

Duw de ontstoppingsveer zo ver mogelijk in de verstopte riool. Door de druk van de veer wordt het vuil losgemaakt en kan het wegvloeien. Na gebruik van de veer de buis grondig doorspoelen.

Hogedrukreiniger

Je kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken. Bij slecht gebruik kun de leidingen en muren beschadigen. Gebruik deze methode alleen als alle andere manieren faalden. Als je toch je hogedrukreiniger gebruikt zet die dan op de laagste druk.

Ontstoppen met soda

Soda kan ook helpen. Giet wat sodawater in de verstopte afvoerpijp. Dat weekt alle vuil los. Spoel grondig na en herhaal deze behandeling als het niet lukt om de verstopte leiding weer vrij te maken. Gebruik zeker geen agressieve scheikundige producten om je riool te ontstoppen. Die kunnen je leidingen beschadigen. Zit je gevestigd in Noord-Holland, zoek dan naar een lokale rioolontstopper. En laat dan je riool ontstoppen in Alkmaar.

154 thoughts on “Hoe je het snelste van een verstopte riool af komt riool ontstoppen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *