Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Ben je van plan om binnenkort nieuwe kozijnen te plaatsen? Dan beschik je direct over talloze verschillende mogelijkheden. Vooral in materiaalgebruik is het aanbod divers. Kies je bijvoorbeeld voor een kozijn uit aluminium of een houten kozijn? Bij het merendeel gaat de voorkeur toch uit naar kunststof kozijnen. Een kunststof kozijn staat immers bekend om zijn onderhoudsarme kwaliteiten en lange levensduur. Hierdoor is hij een echte publiekslieveling te noemen. Wanneer je van plan bent om nieuwe kozijnen in jouw woning te plaatsen, is het aanschaffen van kunststof kozijnen beslist een interessante keuze.  Maar hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Gemiddelde levensduur

Over het algemeen kunnen we stellen dat je als eigenaar van een woning slechts één keer hoeft te investeren in de aanschaf van kunststof kozijnen. Hoe lang ze mee zullen gaan is giswerk, dit hangt van meerdere factoren af. We kunnen wel spreken van een gemiddelde levensduur van circa 50 jaar. Deze cijfers tonen direct aan hoe duurzaam een kunststof kozijn is. Wellicht heb je al eerder wat research naar de levensduur van houten of aluminium kozijnen gedaan, dan weet je ook dat deze de 50 jaar bij lange na niet halen. Sterker nog: houten kozijnen gaan, bij goed onderhoud, slechts 20 tot 25 jaar mee! Daarnaast vragen deze ook nog eens om veel meer onderhoud, dan is de keuze voor kunststof kozijnen natuurlijk snel gemaakt.

gemiddelde levensduur kunststof kozijnen

Voordelen van kunststof kozijnen

De populariteit voor kunststof kozijnen blijft toenemen. Er zijn dan ook enorm veel interessante voordelen aan dit materiaal verbonden. Wij zetten de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje:

  • Kunststof is een bijzonder onderhoudsarm In tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten kozijn, heeft kunststof bijna geen onderhoud nodig. Dit materiaal is van nature vuil- en stofafstotend, daardoor blijven ze veel langer mooi. Als de kozijnen geplaatst zijn, heb je er als wooneigenaar eigenlijk geen omkijken meer naar. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom steeds meer mensen voor kunststof kozijnen kiezen: het gemak!
  • Kunststof kozijn zijn enorm brandveilig. Kunststof werkt van nature brandvertragend, waardoor vlammen zeer snel zullen doven. Hierdoor profiteer je van een veiligere woning.
  • Last but not least: kunststof kozijnen zijn uiteraard ontzettend duurzaam. Ze beschikken over een zeer lange levensduur, waardoor eenmalig investeren voor de wooneigenaar voldoende is.

Externe factoren die van invloed zijn op de levensduur

De gemiddelde levensduur van kunststof kozijnen bedraagt ongeveer 50 jaar. Dit is echter een gemiddelde. Door externe factoren kan de levensduur hoger of lager worden. Vooral dat laatste wil je uiteraard voorkomen. Wil jij de door jou gekochte kunststof kozijnen zo lang mogelijk mooi houden? Wil je zeker de volle 50 jaar vol maken? Dan raden we aan om toch gebruik te maken van onderhoudsmiddelen.

Veel mensen denken dat onderhoud van kunststof kozijnen helemaal niet meer nodig is. Dit is echter niet het geval. Weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op de uitstraling van het kozijn. Daarnaast kan het kozijn daardoor poreuzer worden, waardoor het vuil verder in de materie trekt. Hierdoor wordt de levensduur uiteindelijk aangetast. Dit kan je voorkomen door speciale beschermingsmiddelen aan te brengen. Het onderhoud zal niet zo intensief zijn als dat bij bijvoorbeeld houten kozijnen is, maar het is wel belangrijk om de kunststof kozijnen voor een optimale levensduur van enig onderhoud te voorzien.

331 thoughts on “Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *