Hoe werk je nieuwe binnendeuren af?

Heb je nieuwe binnendeuren bij Sleiderink.nl gekocht? Dan is de kans groot dat de deur alleen nog maar voorzien is van een grondlak. Je zult de deur dan zelf moeten aflakken, ofwel afwerken. Een deur is natuurlijk best wel prijzige aanschaf, waardoor je het afwerken zo strak mogelijk wilt. Natuurlijk kun je dit laten doen door een professional, maar het kan zijn dat jouw budget niet toelaat. Binnendeuren kun je ook heel goed zelf aflakken. Stapsgewijs vertellen wij je hier hoe je dat doet!

1. De voorbereiding

Zorg dat je de deur in een ruimte afwerkt die goed geventileerd is. De beste omgevingstemperatuur om de deur bij af te werken is ongeveer 20┬░C. Dek de ondergrond goed af met afdekvlies om vlekken te voorkomen. Verwijder daarnaast eventueel bevestigde deurkrukken en rozetten.

2. Ontvetten

Het is belangrijk dat je de deur goed schoon is. Verf en lak hecht het beste op een schoon oppervlak. Dit kun je doen door warm water te mengen met een ontvetter en de deur vervolgens af te nemen met een doek. Daarna veeg je deur na met schoon water.

3. Schuren en afplakken

Om ervoor te zorgen dat de lak goed hecht op de grondlaag, ga je de deur schuren. De kleine krasjes die hierdoor in het oppervlak komen, zorgen voor een goede hechting. Gebruik hiervoor schuurpapier met maximaal korrel 120. Het is aan te raden randjes en moeilijk bereikbare plekken te doen met een handschuurpapiertje. Maak daarna de deur stofvrij met een zachte borstel. Vervolgens plak je alles wat je niet wilt aflakken af met schilder tape. Hierna kun je beginnen met het aflakken.

4. Aflakken

Dit is natuurlijk het leukste werk! Een roller kun je gebruiken voor grote vlakken, maar gebruik een kwast voor de kleine onderdelen en details. Roer de lak voor de tijd altijd goed door. Heb je geen vlakke deur? Werk dan van binnen naar buiten. Breng de lak aan in verticale banen, verdeel daarna de lak in horizontale banen en ga er tot slot nog eens verticaal overheen. Hiermee voorkom je druipers. Werk altijd nat-in-nat om strepen te voorkomen.

5. Drogen

Verwijder altijd direct de aanwezige schilders tape als de lak nog nat is. Zo voorkom je dat je de laklaag beschadigd als je de tape eraf haalt als hij al droog is. Het duurt even voordat de lak goed uitgehard is. Over het algemeen is de deur binnen een week goed uitgehard.

6. Schoonmaken

De laatste stap! Als je jouw roller en kwast goed schoonmaakt, kun je ze bij de volgende schilderklus weer gebruiken. Wil je je kwasten niet meer gebruiken? Dan kun je de kwasten het beste laten indrogen. Deze mogen gewoon in de vuilnisbak gegooid worden. Natte kwasten of kwasten die je schoongemaakt hebt met terpentine lever je in als klein chemisch afval bij jouw gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *