Hoe werken zonnepanelen nu precies?

Er wordt door de zon een oneindige hoeveelheid energie naar de aarde gestuurd. Met zonnepanelen kun je een beetje van die energie omzetten in stroom. Bij de meeste zonnepanelen systemen wordt er gebruik gemaakt van een halfgeleider.

De energie van de zon kan elektronen losmaken in de halfgeleider. Hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Als er meerdere zonnecellen achter elkaar geschakeld worden dan kan er stroom in gaan lopen. Zonnepanelen kunnen ook energie opwekken als het bewolkt is.

Dummypanelen

Dummypanelen zien eruit als zonnepanelen, maar ze leveren geen stroom. Ze worden gebruikt om de echte zonnepanelen minder te laten opvallen. Door dummypanelen toe te voegen aan je dak ziet het er meer uit als een geheel. Dummypanelen worden dus puur voor esthetische doeleinden gebruikt.

Energie meten

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. Doordat je niet constant zonlicht hebt door bewolking is de productie van elektriciteit niet altijd hetzelfde. Om deze reden wordt er bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven, namelijk: watt-piek. De werkelijke opbrengst wordt berekend aan de hand van software programma┬┤s die rekening houden met de hellingshoek en de windrichting van het paneel.

wp zonnepanelen meten

Zwart of blauw?

Veel mensen vragen zich of er nog een verschil zit in de opbrengst tussen zwarte of blauwe zonnepanelen. Uit de praktijk is gebleken dat het verschil minimaal is. Blauwe zonnepanelen zijn vaak wel goedkoper dan zwarte zonnepanelen. De voornaamste reden voor het kiezen voor zwarte zonnepanelen is dat mensen die mooier vinden dan blauwe zonnepanelen.

Energie vergelijken

Op veel vergelijkingssites kun je tegenwoordig energie vergelijken en aangeven dat je zonnepanelen hebt. Zelfs als je zonnepanelen hebt is het belangrijk om elk jaar energieleveranciers te vergelijken, omdat je hiermee veel op je energiekosten kunt besparen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen op de vergelijkingssite Overstappen.nl. Je ontvangt elk jaar een welkomstkorting als je overstapt, het loont dus om aan het einde van je energiecontract even online te checken of je ergens anders een goedkoper contract kunt afsluiten.

 

 

4 thoughts on “Hoe werken zonnepanelen nu precies?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *