Hoe werken zonnepanelen?

Bent u van plan om zonnepanelen te kopen maar wilt u eerst weten hoe zonnepanelen werken? Dat leest u op deze pagina. Zonnepanelen (of fotovoltaïsche zonnepanelen) zullen licht in elektriciteit omzetten. De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Dit zijn cellen die uit twee lagen silicium bestaan. Het zonlicht zal ervoor zorgen dat er elektrische stroom zal lopen tussen deze 2 lagen. Naast de zonnepanelen zal er ook een omvormer moeten worden geplaatst. Deze omvormer zorgt ervoor dat u de elektriciteit thuis kan gebruiken. Wordt er meer elektriciteit gevormd dan er gebruikt kan worden, dan zal deze elektriciteit worden teruggeleverd aan het net. Men zegt dan dat de elektriciteitsmeter zal teruglopen. Wanneer u dan op het einde van het jaar meer elektriciteit geproduceerd heeft dan u verbruikt heeft, zal u geld ontvangen van de energieleverancier.

Zonnecollectoren

Naast de gewone fotovoltaïsche zonnepanelen hebben we ook de zonnecollectoren. Door deze zonnepanelen zal een vloeistof lopen. De zonnepanelen vangen de warmte op en geven deze af aan de vloeistof in de leidingen. Deze vloeistof zal meestal water zijn. Het type zonnecollector heeft veel invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Achtercontactcel

Bij deze zonnepanelen zullen de contacten zich aan de achterkant van het paneel bevinden. Deze zonnepaneel wordt vaak gebruikt voor zichtbare architecturale toepassingen, omdat men aan de voorkant een nauwelijks zichtbaar metalen raster vindt. Hierdoor is er dan ook een grotere bruikbare oppervlakte en dus meer stroom. Dat is dus uiteindelijk weer beter voor het milieu. Hoe efficiënter jij je dakoppervlak kunt benutten, hoe beter en financieel aantrekkelijker de investering in groene stroom wordt.

Zonnecellen

In de zonnepanelen vindt men zonnecellen. Dit zijn de cellen die elektriciteit produceren en bestaan uit silicium, antireflecterende coating en een glazen omhulsel. De zonnecellen zullen licht omzetten in elektriciteit wanneer fotonen uit het zonlicht, de elektronen in de zonnecel in energie zal omslaan. Silicium zal ervoor zorgen dat de elektriciteit zal geleiden. In sommige omstandigheden kan men een goedkopere halfgeleider gebruiken dan het silicium. De silicium is een reflecterend materiaal. Daarom moeten de zonnecellen een antireflecterende coating hebben, anders wordt al het zonlicht weerkaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *