Lekdetectie constateren en verhelpen

Het is werkelijk waar verschrikkelijk: een vochtprobleem. Het is een probleem die (helaas) vaak in een laat stadium geconstateerd wordt. Pas als het de muur, plafond of vloer al beschadigd heeft wordt het pas zichtbaar. Als de waterrekening ineens hoger is dan gebruikelijk, of je begint ergens schimmel te zien of bepaalde vochtplekken dan weet je hoe laat het is. Het is nu de tijd om de lek te gaan detecteren en vast te stellen waar het vandaan komt. Maar waar moet je nou op letten?

Vochtplekken

Zoals net al aangegeven, als je ergens vochtplekken tegenkomt. Echter kan dit al wel een lang proces zijn. Afvoeren en leidingen zijn meestal achter de muren weggewerkt, waar dus ook de lek plaatsvindt. Daardoor kan het dus zijn dat je er lang niets van merkt. Als je doorkrijgt dat er een lekkage is, is het dus ten strengste aan te raden zo snel mogelijk actie te ondernemen. De schade die het met zich meebrengt kan zich in een rap tempo uitbreiden naar allerlei andere plekken in je huis.

Slecht functionerende isolatie

Een lek kan ook schade toebrengen aan de isolatie in je huis. Sommige isolatiematerialen zijn niet bestand tegen vocht en zullen dus minder goed functioneren. Houdt dus ook nauwlettend je energierekening in de gaten. Mocht die ineens hoger zijn dan gebruikelijk en je hebt niets geks gedaan, kan dat wijzen op een lek in je huis.

Veel hogere waterrekening

Uiteraard als je een lek hebt, wordt er water verspild waardoor de waterrekening op zal lopen. Controleer de waterrekening dus maandelijks erg goed om te kijken of er geen afwijkingen op voorkomen. Mocht je dat constateren, trek aan de bel! Buiten de factuur is het ook verstandig om de stand in de gaten te houden, en dit kun je het beste ’s nachts doen. Noteer voordat je gaat slapen de meterstand wanneer je zeker weet dat er niemand meer iets gaat verbruiken en controleer de stand weer in de ochtend. Mocht die gestegen zijn, weet je genoeg.

Lekdetectie door een specialist

Het is niet eenvoudig om zelf een lek op te sporen. Het beste kun je het laten doen door iemand die er gespecialiseerd in is. De specialist is in het bezit van apparatuur die de meeste mensen zelf niet hebben, zoals een speciale infraroodcamera of een ultrasoon apparaat (geluidsgolven). Er zijn nog andere methodes beschikbaar:

  • Vochtmeting
  • Druktest
  • Elektro-akoestiek
  • Endoscopie

Afhankelijk van de situatie zal de specialist de beste apparatuur gebruiken om de lekdetectie vast te stellen en het probleem zo snel en goed mogelijk te verhelpen.

Bron: Woningfacts.nl

1 thought on “Lekdetectie constateren en verhelpen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *