Titel: Vijf vragen over zelf zonne-energie opwekken

Zonnepanelen

Zelf energie opwekken wordt steeds gewoner. En gelukkig maar! Het is namelijk niet alleen goed voor de vermindering van de CO2 uitstoot, maar ook nog eens goed voor uw portemonnee. Energie opwekken kan op een aantal manieren: u kunt een zonneboiler of warmtepomp aanschaffen, investeren in winddelen of kiezen voor zonnepanelen. Natuurlijk is overgaan op zonne-energie een investering, maar wel een investering die momenteel meer rendement oplevert dan uw spaarrekening. Bovendien verdient u de investering al binnen enkele jaren terug.

Overstappen op zonne-energie kan een hele klus lijken. Toch valt dit in de praktijk erg mee. Om u op weg te helpen staan hieronder vijf veel voorkomende vragen (met antwoorden!) op een rij. Meer informatie over zelf energie opwekken met zonnepanelen vindt u hier.

  1. Wat kosten zonnepanelen?

Tegenwoordig heeft u geen vergunning meer nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. U bent dus vrij om te bepalen welke zonnepanelen, hoeveel en waar u ze laat plaatsen. Let bij het kiezen van een leverancier niet alleen op de prijs, maar kijk vooral ook naar de (garantie-)voorwaarden en de klantbeoordelingen. De prijs van een zonne-installatie is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel panelen u nodig heeft. Check voor de aanschaf vooral ook de site van uw gemeente. Sommige gemeentes bieden subsidieregelingen of gunstige leningen. En heeft u al eens aan groepsinkoop gedacht? Veel gemeentes organiseren gezamenlijke inkoopacties, wat u veel voordeel kan opleveren.

  1. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp). Dit geeft het piekvermogen aan dat een zonnepaneel kan behalen onder de meest gunstige omstandigheden. Deze omstandigheden worden onder meer bepaald door:

  • De instralingsfactor (de kracht van de zon)
  • De stand van de panelen ten opzichte van de zon (hellingshoek en richting)
  • De ventilatie rondom de panelen
  • Het rendement en het vermogen van de zonnepanelen

Onder de gunstigste omstandigheden levert een zonnepaneel zo’n 250 KWp per jaar. Dit komt neer op 220 KWh. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo’n 2.910 KWh per jaar.* Om dit verbruik op te wekken heeft u dus 11 zonnepanelen nodig. Mocht dit aantal niet passen op uw dak: geen nood. De meeste huishoudens wekken wat minder energie op dan dat ze verbruiken. Het rendement van de panelen ziet u terug op uw energienota, waarop de opgebrachte energie wordt verrekend met de afgenomen energie. Dit heet salderen.

Bron: Nibud | link: https://www.nibud.nl/consumenten/energie-en-water/ 

  1. Wat is salderen?

Zonnepanelen leveren energie. Ook op de momenten dat u zelf geen energie verbruikt. Deze opgewekte energie wordt direct geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier ‘betaalt’ u voor deze stroom. Andersom gebeurt hetzelfde: op het moment dat de zon niet schijnt en de zonnepanelen nauwelijks energie opwekken, neemt u stroom af van uw energieleverancier. Op uw energierekening wordt de energie die u geleverd heeft aan de energieleverancier verrekent met de hoeveelheid energie die u heeft afgenomen. Deze verrekening heet salderen. Het energiebedrijf hanteert precies dezelfde prijs per KWh als dat u aan hen betaalt voor uw energieverbruik. Deze regeling loopt in ieder geval tot 2020.

  1. Wat is een salderingsgrens?

Niet alle energie die u terug levert aan het elektriciteitsnet telt mee voor het salderen. Op het moment dat u meer stroom terug levert dan u afneemt, overschrijdt u de salderingsgrens. Ieder energiebedrijf hanteert een eigen salderingsgrens. Energieleverancier Greenchoice hanteert bijvoorbeeld een salderingsgrens van 10.000 KWh. Tot die grens betaalt Greenchoice € 0,11 ct per KWh. Als u die grens overschrijdt, krijgt u enkel het kale leveringstarief per KWh. De meeste huishoudens verbruiken echter meer energie dan dat ze zelf opwekken.

  1. Hoe maak ik gebruik van de BTW aftrek?

Iedere particulier die zonnepanelen koopt, kan de volledige btw terugvragen bij de Belastingdienst op de aanschaf en installatie van de panelen. Dit kan u een flinke kostenbesparing opleveren. Particulieren die zelf opgewekte stroom gaan leveren aan het energiebedrijf, worden door de belasting gezien als ondernemers die btw moeten afdragen. Na de aanschaf van uw zonnepanelen dient u zich dus als ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst. Het hele eerste jaar dient u aangifte te doen als ondernemer. In het tweede jaar kunt u meteen ontheffing aanvragen, waardoor u voor alle komende jaren bent vrijgesteld van btw aangifte. Uw btw activiteiten zullen namelijk onder de grens van €1345,00 blijven, waarmee u onder de kleine ondernemersregeling valt. Meer informatie hierover vindt u op de site van de Belastingdienst.

Extra besparen op energie

U kunt aanzienlijk besparen op uw energierekening als u stroom zelf opwekt met zonnepanelen. Naast deze besparing kan het voordelig uitpakken als u overstapt van energieleverancier. Een goede online energievergelijker helpt daarbij en kan voor een mooie besparing op uw energiekosten zorgen. Het kost u weinig tijd, maar het kan u veel opleveren.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *