Van de winter weer de open haard aansteken? Zorg dat je schoorsteen schoon is!

De koude dagen komen er weer aan en jij denkt maar aan één ding. Warmte! Het maakt ook direct je huisje erg gezellig in die koude dagen. Een lekker knapperend open haard is toch wat iedereen wil? Maar wat nou als de schoorsteen dicht zit? Hier lees je de tips om dit te voorkomen en te verhelpen.

Waarom schoonmaken

Het schoonmaken van je schoorsteen is wel degelijk van belang. Bij de cv installaties zal het stookproces efficiënter verlopen ook genereerd dit gelijk een besparing op de stookkosten waardoor dit tegelijk geld bespaart en beter voor het milieu is. Ook is de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk minder aangezien er geen viezigheid in zit wat kan branden.

In Nederland is het niet verplicht om je schoorsteen te vegen (schoon te maken) maar wel degelijk aanbevolen. Mede door bovenstaande redenen zou jij je schoorsteen moeten schoonmaken. Ook kan een verzekeringsmaatschappij of een verhuurder van jou woning het wel in het contract hebben staan en is het op dat moment wel verplicht. Dus kijk even goed na één van je contracten het verplicht.

Methodes voor reiniging van je schoorsteen

Er zijn drie methodes hoe je de schoorsteen kan reinigen. De tip is wel laat dit altijd doen door bijv. een schoorsteenveger uit Breda. Maar het is wel belangrijk dat dit door een professional wordt gedaan.

  • Bij deze methode gebruikt de schoorsteenvolger een soort kogel waaraan een borstel bevestigt is en laat deze zakken door de schoorsteen om vervolgens alle ontstoppingen te verwijderen. Ook bij een vogelnest verwijderen is dit een goede optie.
  • Bij de volgende methode wordt er in plaats van een kogel die de schoorsteen in gaat een borstel op een stok gebruikt. Denk aan een soort bezem. Op deze manier kan een schoorsteenveger het roet in de schoorsteen schoonschrobben.
  • Tegenwoordig is er ook een nieuwe manier maar van deze kan niet gezegd worden of deze echt werkt. Deze methode houdt in dat er een special blok in de openhaard wordt gelegd en vervolgens wordt deze opgebrand en dit zou roestdeeltjes in de openhaard losmaken waardoor deze ook gereinigd wordt.

Kosten schoorsteen reinigen

De kosten van reiniging zullen per schoorsteen afhangen aangezien ze kijken wat de graad van de vervuiling kost en hoeveel reiniging dan nodig is. Dit kan gemiddeld tussen de 60 en 100 euro kosten. Als het gaat om het reinigen van de schoorsteen die gekoppeld is aan het cv-systeem kost dit al gauw wat extra euro’s. Hier zal het dan gaan om 100 tot 150 euro.

Ook is het mogelijk een onderhoudscontract af te sluiten. Dit zal zeker goedkoper zijn als het bij jou wat vaker schoongemaakt wordt anders zou ik gaan voor een eenmalige uitgaven in plaats van een contract.

Zo zie je dat het hebben van een schoorsteen niet alleen voordelen heeft en het sfeer brengt maar ook nadelen kan hebben op je portemonnee, het milieu en jou gezondheid. Let dus goed op wanneer je de schoorsteen moet schoonmaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *