Vinyl vloer

Wanneer je een nieuwe vloer wilt aanleggen, dan heb je een vrijwel onbeperkte keuze in verschillende soorten vloerbedekkingen. Je kunt kiezen voor een houten vloer, een gietvloer of een kunststof vloer. Een van de kunststof vloeren is een vinyl vloer. Een vinyl vloer is snel gelegd en heeft tal van voordelen. Wel is het afhankelijk van hoe zwaar een dergelijke vloer belast wordt, welke soort vinyl vloer je neemt. Een vinyl vloer kan overal gelegd worden. In bedrijfsgebouwen, woningen, maar ook in ziekenhuizen en scholen. Een vinyl vloer kan gekozen worden in vrijwel elk mogelijke motief, zodat je vaak niet eens verschil ziet tussen bijvoorbeeld een houten vloer of een vinyl vloer.

Wat is een vinyl vloer?

Een vinyl vloer wordt ook wel een pvc vloer genoemd of soms wordt deze vloer aangeduid met de merknaam Novilon. Een vinyl vloer is gemaakt van kunststof en bestaat uit meerdere lagen. De lagen zijn als volgt:
• De onderlaag. Dit is vaak een zachte schuimlaag voor een geluidwerende demping.
• Een versterkingslaag. Dit is de eerste laag kunststof.
• De decoratieve laag. Deze kunststoflaag bevat het zichtbare motief van de vloer.
• Toplaag. Dit is een onzichtbare laag die de vloer slijtvast maakt.

In de beginjaren van de vinyl vloer werd er ook asbest in verwerkt. Dit is te herkennen aan de kartonnen en viltachtige onderlaag. Het gebruik van asbest in een vinyl vloer werd in de jaren 80 verboden vanwege de gezondheidsrisico’s. Wel is het zo dat wanneer asbesthoudende vinyl vloeren verwijderd moeten worden, dit door een gespecialiseerd bedrijf dient te gebeuren.

Soorten vinyl vloeren

Vinyl vloeren zijn te koop van 1 millimeter tot 3,5 millimeter. Het is afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Bij intensief gebruikte vloeren is het handig om een zo dik mogelijke vinyl vloer te nemen. Het uiterlijk van vinyl vloeren kan bestaan uit verschillende motieven. Zo is er vinyl met een marmeren imitatie, vinyl met een imitatie van houten planken en vinyl met allerlei motieven, zoals stippen, strepen of een ander motief. Qua motief zijn er maar weinig beperkingen en zijn de mogelijkheden onbeperkt.

De voordelen van een vinyl vloer

• In vergelijking met andere vloeren is een vinyl vloer relatief goedkoop. Slechte kwaliteit vinyl vloeren zijn al te koop vanaf € 6,- per vierkante meter. Ga voor een goede kwaliteitsvloer uit vanaf ongeveer € 30,- per vierkante meter.
• Door de schuimlaag als onderlaag is een vinyl vloer geluiddempend. Hierdoor is het ook te leggen in appartementen.
• Een vinyl vloer voelt warm aan, je kunt dus gerust met je blote voeten er overheen lopen. Daarnaast is een vinyl vloer ook goed te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.
• Wil je de vinyl vloer zo veilig mogelijk maken, dan is het mogelijk om de vloer te bewerken met een antisliplaag.
• Vinyl is uitermate onderhoudsvriendelijk. Voor het dagelijks schoonmaken is de vloer dweilen al voldoende. Eens in de zoveel tijd kun je de vloer met een speciaal boenmiddel bewerken. Zo kun je de levensduur van de vloer verlengen.
• Een vinyl vloer is vochtafstotend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *