Waarom een elektrische vloerverwarming?

We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin duurzaamheid een belangrijk onderwerp is. Het is essentieel dat we duurzamer gaan leven, omdat de conditie van het milieu achteruit gaat. Er ontstaan steeds meer oplossingen die voordelig zijn voor zowel het milieu als de consument. De elektrische vloerverwarming is hier een belangrijk voorbeeld van. Vloerverwarming zelf is overigens niets nieuws, zelfs de Romeinen hadden al een vloerverwarmingssysteem. De Romeinen waren zo slim om houtskool te verhitten en de warme lucht via holle buizen onder de vloer te vervoeren. Veel van de huidige technieken zijn hierop gebaseerd. Toch is de elektrische vloerverwarming van nu bijna niet meer te vergelijken met deze eerste vorm van vloerverwarming.

Vloerverwarming zoals we dat nu kennen, komt met veel voordelen voor zowel het milieu als voor de consument. Hieronder lees je hoe elektrische vloerverwarming werkt. Na het lezen van dit artikel kun je voor jezelf nagaan of dit type verwarming geschikt is voor jou.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Tegenwoordig is vloerverwarming ontzettend populair. Anno 2020 kiest men vooral voor de elektrische variant, dit biedt veel voordelen. Elektrische verwarmingselementen worden bij deze techniek onder de vloer geplaatst. De vloer neemt veel van deze warmte op en houdt de warmte vast. Vloerverwarming wordt vooral veel in de badkamer en de woonkamer gebruikt. Deze vorm van verwarming biedt ontzettend veel voordelen, waardoor steeds meer mensen tegenwoordig voor elektrische vloerverwarming kiezen. Een mooi voorbeeld van een belangrijk voordeel is de lagere stookkosten. De stookkosten worden enorm beperkt, omdat de warmte constant en geleidelijk wordt verdeeld. De warmte stijgt van beneden naar boven, waardoor het in de vloer en in het beton blijft hangen. Het water is van beduidend lagere temperatuur dan dat van een traditionele radiator, namelijk 25 tot 35 graden. De radiator maakt gebruik van water met temperaturen tot wel 75 graden.

Welke ondergrond is geschikt?

Sommige mensen denken dat vloerverwarming enkel geschikt is met tegels, maar dat is een misverstand. Elektrische vloerverwarming en een PVC vloer kunnen bijvoorbeeld ook prima samen, omdat deze vloer de warmte kan vasthouden. Of een vloer van hout geschikt is, is vooral afhankelijk van het type hout. In principe kun je vloerverwarming combineren met vrijwel iedere vloer, doordat vloerverwarming onder het beton geplaatst wordt. Het rendement is echter wel sterk afhankelijk van het type vloer. Hierdoor is het belangrijk om na te gaan of elektrische vloerverwarming aan te raden is voor jouw vloer.

De gouden combinatie

Wil jij je energiekosten drastisch verlagen en wil je tegelijkertijd investeren in je woning? Combineer elektrische vloerverwarming dan met zonnepanelen. Op deze manier bespaar je ontzettend veel kosten en verhoog je bovendien de waarde van je huis. Dankzij de lange levensduur van de vloerverwarming en zonnepanelen, haal je de investeringskosten er op de langere termijn weer uit. Als je besluit om vloerverwarming in je woning te laten plaatsen, is het belangrijk dat je voor een specialist kiest. Op deze manier kun jij er zeker van zijn dat het verwarmingssysteem op de juiste manier geplaatst wordt.

1 thought on “Waarom een elektrische vloerverwarming?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *