Een warmtebeeldcamera: wat is het en hoe werkt het?

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: een warmtebeeldcamera. Normaal gesproken werken camera’s met licht, maar een warmtebeeldcamera werkt met infrarood straling. Het neemt iets waar, wat onze eigen ogen niet kunnen waarnemen en daarom zijn ze ook ontzettend handig. Je kunt er bijvoorbeeld een lekkage in de vloerverwarming mee op sporen of isolatieproblemen in een woning mee spotten. De beelden van een warmtebeeldcamera zien er dan ook anders uit dan beelden die je met een gewone camera schiet. Je ziet namelijk niet wat de kleur van iets is, maar wat de temperatuur is.

Hoe werkt een warmtebeeldcamera

Infrarood is voor het menselijke oog niet te zien. Het is daarom ook moeilijk te begrijpen hoe het precies werkt. Infrarood is in feite een elektromagnetische straling. Elk object met een temperatuur boven het absolute nulpunt zendt een infrarode straling uit. Een warmtebeeldcamera kan deze straling meten door middel van thermografie. Om deze reden wordt een warmtebeeldcamera ook wel een thermische camera of een thermo grafische camera genoemd.
De detector van een warmtebeeldcamera is heel gevoelig voor infrarode straling en kan zo de temperatuur van een object nauwkeurig meten. Deze meting zet de camera om in beeld met kleuren, zodat de temperatuur ook waargenomen kan worden door het menselijk oog. Deze map met kleuren wordt ook wel een thermogram genoemd. Vaak worden lage temperaturen aangegeven met de kleur blauw en hoge temperaturen met de kleur rood.
Een warmtebeeldcamera is in verschillende situaties ontzettend handig. De politie gebruikt het bijvoorbeeld om verdachten mee te spotten. Toch worden warmtebeeldcamera’s vooral gebruikt voor het doen van inspecties in de bouwsector. Warmtebeeldcamera’s zijn vaak erg compact. Het is dus een ideaal product om een gebouw snel mee te inspecteren op storingen en afwijkingen.

Warmtebeeldcamera kopen

Wil je een warmtebeeldcamera kopen? Neem dan een kijkje in de webshop van Omega Energietechniek. Je vindt er een breed en divers assortiment aan warmtecamera’s. Bovendien verkoopt Omega Energietechniek ook andere meetmiddelen die erg handig kunnen zijn voor je bedrijf.

1 thought on “Een warmtebeeldcamera: wat is het en hoe werkt het?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *