Wat is een Archeoloog?

Met dank aan archeologen weten we een stuk meer over hoe de wereld vroeger was. Door hun uitgebreide onderzoeken wordt onze kennis betreft de geschenkideen steeds groter. Maar wat is een archeoloog nu precies, wat doen ze en wat kun je er mee verdienen?

Wat is een Archeoloog?

Een archeoloog is een persoon die zeer geïnteresseerd is in de geschiedenis en met behulp van opgravingen ontdekt hoe de wereld vroeger in elkaar zat. Wanneer er overblijfselen worden gevonden wordt hier uitgebreid onderzoek gedaan en gelinkt met andere onderzoeken waardoor we meer leren te weten over vroeger. Het is een taak die zeer nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Een archeoloog wordt ook wel een oudheidkundige genoemd.

De werkzaamheden van een Archeoloog

Een archeoloog heeft een breed scala aan aan werkzaamheden. Hoe de dag er precies uitziet van een archeoloog is daarom niet goed te zeggen. Ze zijn natuurlijk vooral te vinden bij opgravingen om te ontdekken hoe de geschiedenis in elkaar zat. Dit doen ze onder andere aan de hand van overblijfselen. Er wordt over het algemeen gewerkt in projectvorm dus er komen ook werkzaamheden bij kijken zoals het overleggen met collega’s, rapporteren en doen van diverse onderzoeken. Het kan ook voorkomen dat het een spoed opgraving betreft waardoor de archeoloog zo snel mogelijk ter plaatse moet zijn.

Vrijwillige archeologen

Bij opgravingen zijn er in veel situaties ook vrijwilligers archeologen aanwezig. Deze mensen zijn vaak niet volledig opgeleid als archeoloog maar ligt hun interesse hier wel. Daarom kiezen ze ervoor om op vrijwillige basis te archeologen te helpen. Ze hebben een belangrijke rol in het onder andere sorteren van bijvoorbeeld scherven maar ook het schoonmaken ervan. Een tijdrovende klus maar door deze vrijwilligers zal het project sneller verlopen.

ADC ArcheoProjecten is een bedrijf dat gespecialiseerd is in archeologisch onderzoek. ADC ArcheoProjecten kan je ook inschakelen voor vooronderzoek om te kijken of bepaalde grond geschikt is voor het bestemmingsplan. Denk aan een archeologisch booronderzoek om te kijken of de grond geschikt is om er te bouwen.

Wat verdient een archeoloog?

Als je Archeoloog wilt worden kun je rekenen op een prima salaris. Gemiddeld verdient een archeoloog zo’n € 3000,00 bruto per maand maar kan oplopen tot € 4500,00. Om archeoloog te worden zullen je moeten studeren aan de universiteit richting de archeologie. Tijdens deze studie kun je je specialiseren in diverse richtingen. Ook het volgen van een master behoort tot de mogelijkheden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *