Wat is een ce markering?

Vrijwel iedereen is bekende met de ce markering die is terug te vinden op allerlei producten. Desondanks zijn er niet veel mensen die weten waar deze markering precies voor staat. Een dergelijke markering laat zien dat een product voldoet aan de wettelijke eisen die zijn gesteld aan het product. Deze markering wordt ook gebruikt in bouwprojecten. Aan welke eisen er moet worden voldaan en welke gevolgen de markering heeft zal in deze blog verder worden toegelicht.

Productgroepen

De eisen die worden opgesteld voor de markering zijn ingedeeld in productgroepen. Er zijn meer dan 20 van dit soort productgroepen opgesteld, die onder meer bestaan uit bouwproducten, speelgoed, liften en machines. Afhankelijk van de productgroep gelden bepaalde eisen waar het product aan moet voldoen. Wanneer een product niet aan deze eisen voldoet mag het ook niet op de markt komen. Er worden dan strenge maatregelen genomen om te zorgen dat het product verbetert zodat het wel aan de eisen voldoet of het product kan ook van de markt worden gehaald. 

In de zorg

In de medische sector geldt dat alle producten voorzien moeten zijn van een ce markering. Deze toont onder meer aan dat een product steriel is. Producten met zo’n markering in de zorg voldoen bovendien aan andere eisen op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid. 

In de bouw

In de bouw wordt veel gewerkt met deze ce markeringen. Op het moment is het nog niet verplicht dat alle bouwproducten hieraan voldoen maar dit kan in de toekomst mogelijk wel verplicht worden. Op internet kan je modules vinden om te bepalen welke norm betrekking heeft op het bouwproduct. Daarnaast is voor bouwproducten vaak een prestatieverklaring nodig. Deze verklaring bevat onder andere informatie over productgegevens en adresgegevens. Er zijn een aantal uitzondering op deze regels waarbij het werken in de bouw kan gebeuren zonder een prestatieverklaring. 

Veilig werken

Als bedrijf dat werkzaam is in de bouw staat veiligheid natuurlijk vooraan. Een ce markering helpt hierbij omdat de producten voldoen aan de veiligheidseisen. Je kan daarnaast nog meer stappen ondernemen om het werken in de bouw op een veilige manier te laten plaatsvinden. Een goede manier om dit te doen is door middel van een ISO 9001 certificaat voor kwaliteitsmanagement. Dit certificaat kun je als bedrijf behalen en hiermee laat je zien dat je voldoet aan bepaalde eisen met betrekking tot veilig werken. Dit certificaat is ook een meerwaarde omdat je kosten kunt besparen door efficiënter te werken.    

1 thought on “Wat is een ce markering?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *