Zelf een houten veranda bouwen?

Een geslaagde veranda geeft een echt vakantiegevoel in de eigen tuin. Het plaatsen van zo’n veranda kan echter voor veel kosten zorgen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om er zelf een te bouwen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk en wat moet je allemaal weten? In dit artikel zullen we je op weg helpen.

Bouwen met kunststof, metaal of hout

Een veranda kan gebouwd worden met kunststof, metaal of hout. Hout is vaak wel het materiaal dat een warme uitstraling geeft, maar is over het algemeen het ook duurst van alle materialen (ook de onderhoud ervan).

Veranda aan je huis

Wanneer je een veranda aan je huis gaat bouwen is het goed om palen van 4 meter bij de muur 70 centimeter in de grond te slaan. De buitenste palen mogen 100 centimeter de grond in geslagen worden. Vervolgens plaats je de dwarsbalken voor het dak. Iederen 50 centimeter plaats je zo’n balk. Bevestig nu het dak dat jij gewenst heb. Dit kunnen betonstaalmatten met krammen zijn op iedere 30 centimeter aan de regels.

Wat zijn de prijzen van een veranda?

Betreft de prijs kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Eerst moet er gekeken naar de grootte en het type veranda dat je wilt plaatsen. Vervolgens is het verandadak het belangrijkst. Denk aan de afmetingen en materialen die je wilt gebruiken. Dan komt de veranda buitenvloer. Hier moet ook een zorgvuldige keuze gemaakt worden. Zo wordt een houten vloer sneller warm aan de voeten en het ziet er ook wat warmer uit dan een ander materiaal. Dit is natuurlijk altijd een persoonlijke behoefte. Vervolgens kijk je naar de veranda trap en daarna het veranda hek. Dan moet je een afweging maken of het dichte of open zijwanden heeft en maak je voor jezelf een boodschappenlijst om de veranda te bouwen. Klussen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *