Zo maak je een tuinontwerp

Iedereen fantaseert wel eens over een nieuwe tuin. Maar het is soms erg moeilijk om je plannen voor een nieuwe tuin daadwerkelijk op papier te zetten. Je hebt te maken met veel meet- en denkwerk en het is soms erg lastig om dit allemaal alleen te doen. Dan is het soms lastig om een begin te maken. Wij helpen je bij de eerste opzet van je eigen tuinontwerp.

Meten is weten

Een goede eerste stap is het maken van een plattegrond van de tuin. Hiervoor moet je de tuin goed opmeten. Doe dit het liefst met zijn tweeën, dit maakt het veel makkelijker om hoeken op te meten. 

Nadat je de tuin hebt opgemeten, zet je dit om in schaal. Je tekent bijvoorbeeld 1 cm op papier voor elke halve meter buiten. Je kan eventueel elementen, die je graag wilt laten staan, aangeven. Teken ook altijd het huis op de plattegrond, met de ramen en deuren. Dit is belangrijk voor de loop- en kijkrichting in de tuin en het zicht vanuit het huis.

Bron: https://www.tuin-handel.nl/

Het is ook erg belangrijk om te weten waar het noorden en het zuiden ligt in de tuin. Je wilt bijvoorbeeld een zitplek in de schaduw of een terras in de zon. Het aantal zonuren is ook van belang voor bepaalde planten.

Inrichting van de tuin

Bij het maken van een tuinontwerp is het belangrijk om van tevoren al na te denken waar je de terrassen en paden wilt hebben. De basiselementen zoals het gazon, vijver, bomen, hagen en schuur moeten  aangegeven worden in het ontwerp. Bij het bepalen van de inrichting van de tuin kun je vervolgens rekening houden met deze elementen. 

Als je de schets gemaakt hebt en je tevreden bent met het resultaat, kun je gaan denken aan de details. Zoals welke planten je in je tuin wilt hebben en welke soort tegels je wilt leggen. 

Inrichting van de tuin

Tuinontwerp laten maken

Lukt het je na deze tips nog steeds niet om je eigen ontwerp op papier te krijgen? Of wil je jouw tuinontwerp laten creëren door een professional? Dan kan je altijd contact opnemen met een hovenier. Hoveniers hebben namelijk veel ervaring bij het maken van tuinontwerpen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Tuinblog.nl. Aan de hand van jouw wensen maken zij een tuinontwerp voor je en vervolgens kan de aanleg van je tuin beginnen!

1 thought on “Zo maak je een tuinontwerp”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *